top of page
Spring Forest

HARTSLAG

Je hartslag is een zeer bruikbaar gegeven om de intensiteit van een inspanning weer te geven. Trainen aan vaste parameters zoals snelheid (bv. lopen aan 15km/u) kan toch een andere intensiteit opleveren afhankelijk van de omstandigheden waarin de training wordt afgewerkt. Zo kan meer tegenwind of een heuvelachtig parcours de intensiteit van de training doen toenemen, ondanks dat men aan de zelfde snelheid blijft lopen. De hartfrequentie kan daarom een goede indicator zijn voor de werkelijke belasting.

Ook in een sportclub is trainen met een persoonlijke hartslag aangeraden. Een bepaalde snelheid is een goede training voor de ene atleet, maar een te zware belasting voor de andere atleet.


Om vast te stellen of er aan de juiste intensiteit getraind wordt is het noodzakelijk om je hartslag te meten tijdens je fysieke inspanning. Het is immers belangrijk om te controleren of er in de juiste hartslagzone wordt getraind om het doel van je training niet uit het oog te verliezen. Je kan je hartslag tijdens je fysieke inspanning nauwkeurig meten aan de hand van een hartslagmeter.

​

Maximale hartslag bepalen?

Via onderstaande knop "Je maximale hartslag bepalen aan de hand van twee methodes" krijg je twee methodes te zien hoe je je maximale hartslag moet bepalen.


Wanneer je stopt met de inspanning daalt je hartfrequentie in functie van o.a. het gevolgde type van recuperatie (actief werken aan een bepaalde intensiteit of passief rusten), de mate van getraindheid, enz. Afhankelijk van het type training, moet je een langere of kortere recuperatieperiode voorzien. Algemeen mag je stellen dat hoe intensiever de training is, hoe langer de cooling down of recuperatie onmiddellijk na de training moet duren.

​

Handleiding hartslagmeter aan de borst.

Deze bestaat uit 3 onderdelen: de borstband, de zender en de ontvanger. Hou rekening met volgende punten:

  1. Bevochtig de 2 elektroden aan de binnenkant van de borstband met water.

  2. Draag de zender onder je kleren.

  3. Gesp de borstband om en bevestig deze goed, maar niet te strak rond je middel. Trek hem omhoog naar een punt vlak onder de tepels. Let er op dat hij onder het borstbeen komt.

  4. Indien je een limiet hebt ingesteld, dan zal bij elke hartslag boven (te snel) of onder deze grens (te traag) een waarschuwing te horen zijn.

  5. Door de ontvanger (polshorloge) dicht bij de zender te houden, kan je bij sommige modellen je display veranderen.

​

Hartslag: Over ons

o.a. literatuur waarop deze informatie is gebaseerd:

  • Edwards, S; Trainen met een hartslagmeter, (1994). Support, Almere.

  • Boverman, B; Lopers A B C, (1994). De Kern, Baarn.

Hartslag: Tekst

©2021 door Jasmien Soetaert

bottom of page