top of page

OPWARMING

Waarom is een opwarming belangrijk?

Bij de opwarming ga je het cardiovasculair systeem en de spieren opwarmen. Het lichaam ervaart een cardiovasculaire prikkeling (o.a. hartfrequentie, ademhaling, bloeddoorstroming, lichaamstemperatuur en meer). We maken de gewrichten, pezen en spieren ‘klaar’. We bouwen de spanning op. De opwarming heeft ook een mentaal doel; concentratie en het opwekken van positieve agressie.


Fase 1: Je start je opwarming eerst met vijf à tien minuten rustig joggen waarbij de intensiteit langzaam toeneemt. De intensiteit blijft echter matig, zodat men nog steeds in staat is om een gesprek te voeren. De duur van de opwarming primeert op de intensiteit.


Fase 2: Bij de opwarming wordt dynamisch stretchen aangeraden. Bij dynamisch stretchen maak je gebruik van spierkracht en de zwaaibeweging om het gewricht over maximale ROM te bewegen. Bij deze stretchmethode ben je in beweging tijdens het rekken. Je maakt hiermee je spieren 'wakker' en bereidt ze voor op de inspanning. Dynamische stretching speelt in op de natuurlijke werking van de spier, hierdoor blijft de contractiliteit van de spier hoog, in functie van krachtontwikkeling en explosiviteit.

Als het niet in je training wordt opgenomen, kan je in de opwarming ook looptechnische oefeningen gaan integreren. Zo leer je automatisch een betere techniek te gebruiken tijdens het lopen daarna.                                                            


Fase 3: Eindig de opwarming met enkele versnellingen waarbij de snelheid progressief wordt opgebouwd.


Ik heb een video gemaakt met enkele looptechnische oefeningen die je kan toepassen in je opwarming fase 2. Klik op "Video opwarming fase 2" indien je de video wil bekijken.

​

Betekenis ROM: Range of Motion, bewegingsbereik van een gewricht

Opwarming: Over ons

o.a. literatuur waarop deze informatie is gebaseerd:

Opwarming: Tekst

©2021 door Jasmien Soetaert

bottom of page